Julgodis

Hemmagjort godis är det bästa som finns! Eller vad tycker ni? Hittade två fantastiskt goda recept via gruppen Kakburken på Facebook. Måste säga att de är de absolut bästa kolorna jag ätit.
 
Chokladkola
 
5 dl mjölk
3 dl socker
1 dl sirap
2 msk kakao
75 g smör
1 tsk vaniljsocker
 
Dessa kolor görs på mjölk i stället för grädde, de tar något längre tid att tillaga men blir fantastiskt goda och riktigt smälter i munnen.
 
Blanda mjölk, socker, sirap och kakao i en kastrul och låt det koka kraftigt till en simmig lag, ca 30 minuter.
 
Tillsätt sedan smör och vaniljsocker och låt det koka kraftigt igen, rör om då och då. För att se om det är färdigt gör kulprovet eller använd en termometer.
 
Häll upp massan i en form med kanter och bakplåtspapper, låt den svalna. Sedan är det bara att skära upp i bitar. Rulla sedan in bitarna i papper, ett tips är att använda muffinsformar.
 
 
 
Hallonkola
 
1 paket frysta hallon 250 g
1 vaniljstång
2 dl vispgrädde
3 dl socker
1 dl ljus sirap

Tina hallonen och passera dem genom en sil. Lägg sedan hallonpuren i en kastrull. Dela vaniljstången och skrapa ner fröna, lägg även i stången. Tillsätt grädde, socker och sirap. Låt koka under omrörning i ca 15-30 minuter. Låt koka till 130° eller tills godkänt kulprov. Ta upp vaniljstången och häll upp kolasmeten i en form med bakplåtspapper och låt det stelna. Skär med kniv till fyrkantiga kolor. Slå sedan in i papper eller använd muffinsformar att slå in dem i.
 
 
 
Kulprovet eller digital termometer?
 
Gör kulprovet för att veta när din kola eller knäck är klar! 
 
1. Häll upp ett glas med kallt vatten
2. Ta lite smet på en sked och doppa i det kalla vattnet.
3. Stick ner fingrarna och ta upp smeten. Smeten ska gå att forma till en kula
 
Bra att tänka på när man koka knäck eller kola är att det inte händer så mycket på lång tid. Smeten är lös under lång tid, men det går mycket snabbt mot slutet! Det är enklare att använda sig av en digital termometer.
 
Vid 122°C är knäcken/kolan färdig för den som vill ha mjuk knäck/kola. Vid 125°C är den lite hårdare men seg i mitten. Vid 130°C är den ganska så hård.
1 Ellen Delin:

skriven

Hemmagjort julgodis är bäst! Ska testa dina recept, tack!

Svar: Ja visst är det så Ellen, God Jul!
sotbella.se

Kommentera här: