Små kakor - Zvezdice

Ibland får man en förnimmelse på smaker från när man var liten. Jag hade en sådan när jag kom att tänka på dessa kakor.  Jag har mitt ursprung från fd Jugoslavien och har haft möjligheten att få det bästa från båda dessa världar. Zvedice betyder stjärnor men det går att använda vilka formar som helst med dubbla motiv.
 
Finns att köpa hos formina, klicka här
 
 
Zvezdice - recept
 
Nedan recept räcker till ca 120 färdiga små kakor, dvs 240 bitar totalt, vill ni ha färre kakor är det bara att halvera receptet. 
 
6 dl mjöl
2 dl socker
300 g rumsvarmt smör
2 ägg
1 tsk bakbulver
rivet skal av citron efter tycke
saft av 1/2 citron
 
Till fyllningen mellan kakorna har jag använt jordgubbssylt, aprikosmarmelad samt körsbärsmarmelad. Använd gärna en sylt eller marmelad som är lite fastare.
 
Blanda ihop alla torra ingredienser, tillsätt äggen och sedan jobbar man in smöret i degen.  Lägg sedan degen i folie och förvara i kylskåp i minst 1 timme.
 
Dela sedan upp degen i mindre bitar och kavla ut den till ca 3-4 mm och stansa ut formar och lägg dessa på en plåt med bakplåtspapper. Tänk på att ha samma antal utav varje "dubblett" då dessa ska sättas ihop, tänk er Ballerinakex. 
 
Sätt ugnen på 170 grader, kakorna ska vara inne ca 7-9 minuter och är klara att tas ut när de knappt börjar få lite färg. På den del av kakorna som har ett hål i sig, pudra över florsocker direkt efter de kommer ur ugnen.  Låt kakorna sedan svalna. När alla kakor är färdiggräddade lägg på en liten klick sylt och sätt ihop.
 
Förvara kakorna i burkar
 
 

Kommentera här: