Doptårtor

 
I helgen gjorde jag doptårtor till lilla Anton. Önskemålet var en tårta med ett par skor och en baby, samt en tårta med en söt dinosaurie. Smaken på tårtan skulle vara White Lady. Jag kan säga att hitta ett recept på en White Lady som du får på ett bageri/konditori var inte lätt att hitta. Det finns en hel uppsjö av olika varianter på en White Lady.
 
En White Lady för mig är en tårta med chokladbottnar, chokladfyllning samt ett tunt lager av grädde och vanilkräm. Men utan att egentligen vara säker på rätt innehåll så gjorde jag min egna lilla version. Många av bagerierna säger att fyllningarna innehåller chokladtryffel, vaniljkräm samt grädde. Rätt eller fel, ja vem vet. Tårtan smakade i alla fall gott.
 
Chokladtårtbotten
 
150 g Smör, smält
2 dl Strösocker
2.5 dl Vetemjöl
3 Ägg
0.75 dl Kakao
2 tsk Bakpulver
2 tsk Vaniljsocker
1.25 dl Mjölk
 
Börja med att sätta ugnen på ca 150 - 175°C och smöra- samt klä en springform på 22 cm med bakplåtspapper – höga kanter. Ställ åt sidan. Vispa ägg och strösocker ljust och fluffigt i 3-4 minuter mer elvisp. Rör ner resterande ingredienser och rör med en spatel till en jämn smet. Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen i 30-35 minuter. Låt kakan svalna helt innan du delar den.
 
Vaniljkräm
 
5 dl  mjölk
1 st  vaniljstång
1,5 dl  strösocker
7 st äggulor
0,75 dl  maizena
50 g  smör
 
Dela vaniljstången  på längden med en vass kniv och skrapa ur fröna. Lägg både skal och frön i en kastrull tillsammans med mjölken. Koka upp.  Vispa strösocker, äggulor och maizena luftigt med elvisp. Slå över den heta mjölken under vispning. 
 
Häll tillbaka blandningen i kastrullen och värm upp försiktigt under vispning. Så fort vaniljkrämen börjar tjockna, häll snabbt över i en kall skål. Tillsätt smöret, låt smälta och kyl vaniljkrämen i isbad eller kyl. Rör då och då i såsen så att det inte bildas skinn. 
 
Chokladtryffel
 
300 g mörk choklad 
2 dl vispgrädde
20 g smör 
 
Koka upp grädde i en kastrull. Hacka under tiden mörk choklad och lägg den i en porslinsskål. Sätt skålen med choklad över en kastrull med kokande vatten så att chokladen smälter. Rör under tiden ner grädde till en jämn smet. När chokladsmeten är helt blank rör i smöret. Rör runt tills chokladsmeten blir blank igen. Häll ut tryfflen på ett fat och täck med plastfolie. Sätt in i kylen och låt den stelna i 1-2 timmar.