Januari tårta!

 
 
Idag blev det en tårta till min fina vän Nina. Tårtan består utav en browniebotten, halloncurd, chockladmousse samt chokladbottnar samt spacklad med vit chokladganache. Med andra ord en himla massa choklad. Rosorna är gjorda i sugarpaste. Det kommer en liten instruktion så småningom på hur jag gör mina rosor. Tårtan är övertäckt med marshmallowsfondant.
 
Personligen tycker jag att marschmallowsfontanden smakar mycket bättre än sockerpasta och brukar därför oftast täcka mina tårtor med det. Däremot så tycker jag den kan vara lite svår att få lika jämn och fin som sockerpasta. Vad tycker ni funkar och smakar bättre?
 
 
Halloncurd
 
500 g hallon, färska eller frysta
1 dl strösocker
1 citron, rivet skal samt saft
50 g smör
1.5 msk maizena
3 äggulor
 
Lägg hallonen i en kastrull och värm upp. Mosa hallonen och sila sedan genom en finmaskig sil så att du får bort kärnorna. Koka upp hallonpurén med socker, smör, citronskal- och saft. Rör ihop maizenan med lite av hallonkoket i en mugg, och tillsätt under omrörning så att purén tjocknar.
Avsluta med att sänka värmen och vispa i äggulorna. Viktigt att curden inte kokar, för då bildar ägget klumpar! Vispa hela tiden och ta curden från plattan när den tjocknat. Har ägget bildat klumpar kan du pressa curden genom en finmaskig sil igen. 
Häll upp i burk – curden håller sig i kylskåp i 2 veckor.
 
 
 
Botten

150 g smör
2,5 dl strösocker
2 ägg
1 dl kakao
2 msk vaniljsocker
2 krm salt
2 dl vetemjöl
 
Botten ska egentligen bara röras ihop som till en kladdkaka, jag som var något stressad läste inte receptet ordentligt utan vispade på i 10-15 minuter. Funkade det mycket bra det med, resulterade i en härligt seg botten istället som inte var alltför kladdig.

Sätt ugnen på 175 grader. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter. Låt den kallna helt
 
Till den andra chokladbotten använde jag mig utav lika delar, för recept klicka här
 
Mörk chokladmousse

100 g mörk choklad
2 gelatinblad
3.5 dl vispgrädde
 
Lägg gelatinbladet i kallt vatten ca 10 minuter. Koka upp 0.5 dl av grädden och smält chokladen samt gelatinet i detta. Vispa resten av grädden löst, inte hårt då blir moussen grynig. Vänd sedan chokladröran försiktigt i den vispade grädden. Häll sedan moussen över botten. Ställ i kyl och låt stelna.
 
Längst ner i tårtan hade jag min browniebotten, på den lade jag halloncurd och ett lager med chokladmousse. När denna stelnat lite, la jag på en del av den vanliga chokladbotten och även på denna ett lager med halloncurd och sedan chokladmousse. Överst en till botten, ställ sedan tårtan kallt, gärna över natten så att moussen för stelna till sig. 
 
Morgonen därpå spacklade jag tårtan med vit chokladganache, när denna stelnat till sig är det sedan bara att dekorera tårtan.
 
Hoppas ni tycker den ser fin ut!