Ett gott slut...

Nu är det inte många timmar kvar utav 2014.  Jag önskar alla ett gott slut och ett Gott Nytt 2015! Året har bjudit på en hel del, jag hoppas det nya året för med sig massor av positivt. Jag är inte så mycket för nyårslöften, det är oftast inget man håller i i slutändan i alla fall. Men jag ska i alla fall försöka ta reda på vilka möjligheter och allternativ som finns för att min hobby ska bli något mer än bara en hobby. En liten start i alla fall... vi är många bakglada amatörer där ute som kanske drömmer om samma sak.
 
Året kommer i alla fall avslutas med en hel del smått och gott i bakväg. Båda kakorna med ursprung från Balkan, lite annorlundare, lite godare :)
 
Den första kakan har jag dock inte receptet på, det är min underbara mor som gjort denna kaka, fantastisk god är den och en himla massa moment har den. Den innehåller två olika sorters bottnar, den i mitten innehåller malda valmofrön och de andra är gjort på malda valnötter. Fyllningen är en underbart god citronkräm. Återkommer med receptet på denna så snart jag har lyckats skriva över det :)
 
 
 
Kore sa medom - Honungskakor
 
Botten
4 msk honung
135 g smör
1,5 dl mjölk
1,5 dl socker
1 ägg
1 tsk bakpulver
8-10 dl vetemjöl
 
Lägg honung, smör, mjölk och socker i en kastrull tills smöret har smält. Blanda en del av mjölet med bakpulvret. Blanda sedan ihop detta med det smälta smöret, mjölken och sockret, tillsätt ägget. Blanda i resten av mjölet lite i taget tills det blir till en fast deg. Dela sedan upp den i 3 delar. Dela på ett bakplåtspapper och kavla ut en av delarna så att det täcker hela pappret. Detta läggs sedan på en uppåtnervänd plåt. Lägg i ugnen på 180 grader tills den är gyllenbrun. Upprepa proceduren med de restrerande två delarna. Låt dessa sedan svalna.
 
 
 
Fyllning
7 dl mjölk
ca 1-1,5 dl mannagryn
200 g smör
2 dl florsocker
 
Chokladglasyr
100 g mörk choklad
3-4 msk matolja 
 
Koka upp mannagryn enligt förpackningen, den ska inte bli alltför lös men inte heller hård. När den är färdig, ta bort från platan och låt svalna. Rör om men jämna mellanrum så att det inte bildas en hård hinna på toppen. Under tiden vispa smör och socker fluffigt. När mannagrynen har svalnat blanda ihop det tillsammans med smöret. 
 
Lägg nu en av bottnarna på en bricka, lägg på hälften av smörkrämen och bred ut ett jämt lager. Lägg sedan på den andra botten och upprepa proceduren. Sista botten läggs på toppen. Smält den mörka chokladen på låg värme eller i micron och blanda i 3-4 msk matolja, häll detta sedan försiktigt över den översta botten och fördela med en spattel. Lägg hela kakan i kylen nu och låt den gärna stå över natten. Sen är det bara att dela upp i lagom stora bitar och förvara i en burk i kylskåpet.
 
 
 

Kommentera här: