Doptårtor

 
 
Till Alla Hjärtans Dag fick jag äran att göra 3 stycken doptårtor. Temat gick i vitt och grönt. Två utav tårtorna bestod av ljusa bottnar gjorda på lika delar principen, klicka här för att se hur man gör. Den tredje var med en chokladbotten samma princip förutom att jag bytte ut en del av mjölet mot 2-3 msk kakao istället.
 
Fyllningen i en utav tårtorna var glasscreme och färska jordgubbar, en mycket god kombination. Glasscreme är dessutom så lätt att göra. Man blandar ihop snabbmarsan och mjölk till en tjockare konsistens och sen häller man i en del grädde och vispar tills blandningen blir len och så pass fast att det går att fylla en tårta med. Mellan varje lager hade jag i skivade färska jordgbubbar, men det funkar med vilken frukt som helst. 
 
 
Den andra tårtan med ljusa bottnar bestod av chokladmousse och hallonmousse.
 
 
Den sista tårtan med chokladbotten bestod utav vit chokladmousse och blåbärsmousse.
 
Blåbärsmousse
ca 500 g frysta eller färska blåbär
1 dl socker
2-3 gelatinblad
3-4 dl grädde
 
Lägg gelatingbladen blött i kallt vatten i ca 10 minuter, under tiden koka upp blåbären med sockret och passera genom en finmaskig sil. Lägg sedan i gelatinbladen och låt det svalna. Under tiden vispa grädden , dock inte för hårt då moussen riskerar att bli gryning. När blåbärspuren har svalnat vänd försiktigt ner grädden i den. Om moussen är för lös att lägga upp på tårtan. ställ den kallt en stund, rör om emmellanåt. Sen är det bara att lägga upp den på tårtan. 
 
Hallonmousse
5-6 dl hallon
1 dl socker
2-3 gelatinblad
3 dl grädde
 
Börja med att blötlägga gelatinbladen i minst 10 minuter.
 
Lämna ca 1,5 dl hallon åt sidan, koka upp resten av hallona tillsammans med sockret. Ta bort från plattan och pressa hallonen genom en sil.  Rör sedan ner gelatinbladet så att de smälter i hallonpurén. Vispa med jämna mellanrum tillls det har svalnat.
 
Vispa inte grädden alltför hårt. Rör ner restrerande hallon och hallonpuren i grädden. Ställ sedan kallt. Nu är det klart att använda enbart som en god mousse dessert eller som fyllning i tårta.
 
Chokladmousse
200 g choklad
2 gelatinblad
3-4 dl vispgrädde
 
Blötlägg gelatingbladen i minst 10 minuter.
 
Koka upp ca 0.5 dl av grädden och lägg i chokladen, rör om tills all choklad har smällt. Lägg i gelatingbladen och rör om tills allt smält. Vispa grädden lätt under tiden. När chokladen svalnar rör ner den i grädden.
 
Vit chokladmousse
200 g choklad
3-4 dl vispgrädde
1 ägg
 
Då jag upplever att vit choklad gärna skär sig tillsammans med gelating så brukar jag istället använda ägg i den moussen. Koka upp ca 0.5 dl av grädden lägg i chokladen och rör om tills allt har smält. Vispa sedan äggen och häll i chokladen. Vispa intensivt under tiden du rör ner ägget i chokladen. Vispa grädden och vänd sedan ner chokladen i grädden.
 
 

Kommentera här: