Gelé Bubblor

 
 
Nu äntligen efter en del trixande så lyckades jag få ihop lite bilder till min instruktion för gelé bubblorna. Beroende på vad man ska använda dem till får man anpassa storleken på ballongerna. Jag har testat både med vattenballonger och vanliga ballonger. Det jag upplevde var att det var mycket enklare att få bort de vanliga ballongerna då vattenballongerna fastnade på ett annat sätt och var svårt att få bort.
 
Det du behöver till att göra detta är: ballonger, grillpinnar, tejp, lite matfett eller olja och sist men inte minst gelatin.
 
Börja med att blöttlägga gelatinet i 10 minuter i kallt vatten, samt blås upp ett antal ballonger. Ballongerna ska när de är uppblåsta smörjas in med matfett eller olja, det får dock inte vara för mycket för då rinner bara gelatinet av. Smörjer man inte in ballongerna kommer de fasta i gelatinet och de kommer inte gå att ta bort sen när gelatinet har torkar. Man får helt enkelt prova sig fram, men fettet ska vara knappt kännbart på ballongerna.
 
Tänk även på att gelatinet stelnar relativt snabbt och att man kan behöva värma upp det ett par gånger innan man är klar med alla ballonger. Jag värmde upp det i micron igen under ca 4-5 sekunder bara. Blir det för varmt går ballongerna sönder. Det är pilligt och kladdig men resultatet blir roligt samt att bubblorna i sig väger inget och man kan nog dekorera lite som man vill med dem.
 
 1. Blöttlägg ett helt paket gelatinblad i ca 10 minuter, krama sedan ur vattnet och tillsätt ca 1,5 msk vatten. Värm försiktigt upp detta på spisen, endast så att det smälter.
 2. När gelatinet har smällt kan man tillsätta en liten klick geléfärg eller glitterpulver om man vill ha färg på sina gelébubblor. Lägg de gärna i en lite djupare skål
 3. När ballongerna är uppblåsta och smörjda ska man sätta fast dem med en bit tejp på grillpinnen. 
 4. Nu doppar ni ballongen i skålen med gelatinet, låt överflödet rinna av innan ni lägger ballongerna på tork. Jag har valt att lägga dem i ett glas. Ballongerna ska nu stå och torka i ca 10-15 minuter innan man gör om proceduren med att doppa dem i gelatinet. Tänk på att gelatinet i skålen troligtvis har svalnat och behöver värmas upp igen. I min micro räcker det med ca 4-5 sekunder så ni får testa hur länge ni behöver värma upp det i er mikro och känn efter att det inte har blivit för varmt! När ni har doppat alla ballonger 2 gånger så ska de nu stå och torka minst över natten.  Så hur vet man när ballongerna är färdiga? Ni får känna på ballongen, är den kall och känns lite fuktig och plastig så är den inte klar ännu. Känns den hård och torr, som ett äggskal ungefär då är den redo att befrias från ballongen.
 5. Klipp försiktig upp änden, man hör när luften pyser ut
 6. Nu är det bara att dra ut ballongen
 7. Det kan dock bli som på bilden, då luften åker ur ballongen, följer även gelatinet med. Det finns en risk att gelatinet spricker. 
 8. Om gelatinet inte har spruckit så kan man med hjälp av en pinne släta ut vecken och den får tillbaka sin form. Men tänk på att hantera den varsamt
 9. Det färdiga resultatet, bubblorna väger inget och går att använda som dekoration på cupcakes och tårtor. 
 10. Tänk bara på att även om det inte är någon fara att äta dem så smakar de kanske inte så gott, det är ju bara gelatin
 11. Så här valde jag att dekorera mina muffins, då jag gjorde genomskinliga bubblor.
Har ni några frågor är det bara ni hör av er så ska jag försöka svara på dem så gott jag kan.
 
         
     Så här sitter de på pinnen                                   På tork                           Vattenballongerna som fastnade
 
 
Lycka till!
 
 

Kommentera här: