Foccacia och grissini

 
 
  
Har varit lugnt på bakfronten ett tag. Dels blev det alldeles för varmt i köket efter några dagars värme samt hur roligt det än må vara att baka tårtor och göra figurer så kan det ibland bli lite för mycket med ett annat heltidsjobb.
 
Men det är ju sommar, även om det mesta av den har regnat bort här i stockholm. Idag kände jag dock ett enorm sug att baka. Dock inget sött, men ack så gott, foccacia med oliver, så himla gott och enkelt att göra. Har för länge sedan slutat mäta upp hur mycket av ingredienserna jag använder men lyckades till slut hitta "original" receptet på foccacian.
 
Foccacia
 
50g färsk jäst
3-4 dl ljummet vatten
0.5 - 1 dl olivolja
2 msk honung
1 msk flingsalt
ca 7 dl vetemjöl
 
Till garnering: oliver, timjan samt flingsalt
 
Blanda jäst med vatten, honung, olivolja och flingsaltet. Tillsätt lite mjöl i taget, arbeta ihop till en deg som du knådar i ca 5 minuter. Degen ska vara rätt kladdig, jag brukar tillsätt lite mer olivolja så att det inte fastnar alltför mycket på fingrarna. Låt degen jäsa i ca 30 minuter. 
 
Förbered en långpanna, häll över lite olivolja i botten samt strö ut lite flingsalt. Lägg över degen i plåten och tryck ut den över hela plåten med fingrarna. Strö över strimlade oliver, timjan samt lite flingsalt. Häll över lite till olivolja och tryck ner fingrarna i degen så att det bildas massa hål.
 
Baka brödet i ugnet tills det blir gyllene på ca 220 grader celcius, gärna varmluft.
 
 
 
Grissini
 
25 g jäst
3 dl ljummet vatten
1 msk olivolja
1 tsk salt
1-2 teskedar torkad oregano
7-8 dl vetemjöl
 
Garnering: vatten, sesamfrön, oregano, timjan, parmesan (allt efter tycke och smak)
 
Smula ner jästen i en bunke och lös upp den i vattnet tillsammans med salt, olja och oregano. Tillsätt lite vetemjöl i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda kraftigt i några minuter. Låt degen jäsa under en du i ca 45 minuter.
 
Rulla smala längder äv degen . Lägg på bakplåtspapper. Låt jäsa under en duk i ytterligare 20 minuter. Pensla pinnarna med vatten samt strö över sesamfrön. Jag valde att smaksätta mitt vatten med torkad lök och parmesan samt ytterliga timjan. Samt att jag strödde över lite flingsalt. Beroende på vilja örter/kryddor man gillar kan man variera smaken på grissinin lite som man vill.
 
Grädda grissinin mitt i ugnen ca 5-8 minuter eller tills de fått fin färg i ca 250 grader celcius. Låt svalna på ett bakgaller.
 
Ät dem som de är eller servera till en god sallad eller soppa.
 
 
 
 
 
 
 
1 JUNITJEJ:

skriven

Mums!

Kommentera här: