Dekorerad rulltårta

 
 
 
 
Vi har haft ett alldeles underbart väder idag, det blåser en hel del, men det är riktigt varma vindar och temperaturen visar 16 grader.
 
Då jag hade en del jordgubbsmousse kvar från tårtan jag gjorde igår så passade jag på att använda den som fyllning till en rulltårta. Riktigt gott blev det, förnimelse av sommaren, jordgubbar och grädde,  åh vad jag längtar till sommaren. 
 
Dessutom var jag sugen på att testa göra en rulltårta med mönster på, ett enkelt sätt att piffa upp rulltårtan med.  Mönstrerna gör man med Pate Decor, jag valde att göra min för fri hand, men man kan även rita upp ett mönster som man lägger under bakplåtspappret och sedan använder som mall. Jag har här använd mig av en vanlig spritspåse som jag klippt ett litet håll i så man måste inte använda sig av en tyll.
 
Pate Decor mönster
 
1 Äggvita (35 gr)
20 g kakao (om du vill ha brun, skall du färga med livsmedelsfärg byter du kakaon mot  mjöl)
20 g mjöl
30g socker
30 g smör rumstempererat 
 
Rör ihop och färga eventuellt med valfri livsmedelsfärg. Om du ska ha flera färger så dela upp smeten i flera skålar och färga därefter, gör eventuellt dubbel sats om du ska ha många färger.
Spritsa eller stencilera olika mönster på ett bakplåtspapper eller silikonmatta. Lägg i frysen i 10 minuter, detta måste göras annars riskerar du att smeta ut ditt mönster.
 
 
Jordgubbsmousse
 
200g jordgubbar, frysta eller färska
1 dl socker
2  dl grädde
2-3 st gelatinblad
 
Börja med att blötlägga gelatinbladen i ca 10 minuter i kallt vatten. Koka upp jordgubbarna med sockret, mosa jordgubbarna till en pure, lägg i gelatinet och rör om tills gelatinet har smält. Låt svalna. Vispa grädden, dock inte för hårt. När jordgubbarna har svalnat, vänd ner dem försiktigt i grädden. 
 
 Rulltårta
 
3 st ägg
1 1⁄2 dl strösocker
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 msk vatten
 
Sätt ugnen på 250°. Lägg bakplåtspapper i en långpanna, 30x40 cm. Vispa ägg och socker poröst. Blanda mjöl och bakpulver. Rör ner det i smeten tillsammans med vattnet. Bred ut smeten i långpannan och grädda genast i mitten av ugnen ca 5 min. Stjälp upp kakan på ett sockrat bakplåtspapper. Ta bort papperet som kakan gräddats på. Bred bär eller sylt över kakan och rulla ihop. Skär rulltårtan i skivor.
 
          
 
          
 
 
 
 

Kommentera här: