Doptårtor

 
Idag levererades tre stycken doptårtor till lilla Levi. Det var väldigt roligt att få göra dessa. Kändes lite ledsamt att lämna ifrån sig figurerna, då jag vart extra nöjd med dem. Men det är en bra känsla då vet man att man har lagt ner lite extra glädje i figurerna.
 
Två utav tårtorna bestod utav nutellakräm och hallonmousse och den tredje tårtan var med hemgjord vaniljkräm och hallonmousse. Jag brukar oftast täcka tårtorna med marsmallowfondant som jag gör själv. Men idag valde jag att testa Renshaw covering paste. Den funkade helt ok att jobba med, men upplevde att man fick vara lite försiktig och inte kavla ut allför tunt för då spricker den när man klär tårtan. Smaken var god och smälter fint i munnen. Skillanden mellan vanlig sockerpasta och covering paste är att den inte torkar eller stelnar på samma sätt, utan håller sig mjuk, så den passar bra att klä tårtor med men inte att göra dekorationer i.
 
Vaniljkräm
5 dl  mjölk
1 st  vaniljstång
1,5 dl  strösocker
7 st äggulor
0,75 dl  maizena
50 g  smör
 
Dela vaniljstången  på längden med en vass kniv och skrapa ur fröna. Lägg både skal och frön i en kastrull tillsammans med mjölken. Koka upp.  Vispa strösocker, äggulor och maizena luftigt med elvisp. Slå över den heta mjölken under vispning. 
 
Häll tillbaka blandningen i kastrullen och värm upp försiktigt under vispning. Så fort vaniljkrämen börjar tjockna, häll snabbt över i en kall skål. Tillsätt smöret, låt smälta och kyl vaniljkrämen i isbad eller kyl. Rör då och då i såsen så att det inte bildas skinn. 
 
Nutellakräm
50g smör
200g florsocker
200g Nutella
200g Philadephia
 
Vispa smör och florsocker tills det blir vitt och fluffigt, tillsätt sedan Nutella och allra sist Philadelhian. Ställ i kylskåpet en stund. Passar perfekt till att fylla tårtan med eller att spritsa ut på cupcakes.
 
Hallonmousse
500g hallon
2dl socker
3-4 gelatinblad
4-5dl grädde
 
Koka ihop hallon och socker, pasera sedan genom en sil. Under tiden lägg gelatinbladet i kallt vatten i ca 10 minuter. Vrid ur vattnet och blanda i gelatinbladen i hallonmoset. Låt svalna sakta i rumstemperatur, rör om emellanåt så att det inte bildas klumpar. Vispa grädden, den ska inte vara alltför hårt vispad. När hallonmoset har svalnat rör förskiktig ner det i grädden. Är moussen för lös ställ den i kylskåpet en liten stund. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kommentera här: