Orchidée tårta

 
Gjorde ytterligare en tårta förra helgen. Det var en bekand som var sugen på tårta och jag hade fria händer. Då passade jag på att använda några av mina orchidéer som jag övat på att göra. Samt testa att swiss marengue butter cream med hallonsmak.
 
Smaken var mycket god och den var inte alls så svår att göra. Däremot så tror jag att den passar bättre som frosting på en cupcake, eller att fodra en tårta med. Jag hade den som ett lager i tårtan. där den upplevdes som lite för kompakt.
 
Tårtbottnarna är i vanlig ordning gjorda enligt tre lika delar principen. Enkelt och smidigt så varför överge ett koncept som funkar alltid. För att se hur man gör klicka här.
 
Swiss Meringue Buttercream
 
Receptet har jag hittat hos Heavenly Cupcake, klicka här, för att komma in på hennes sida och hitta massa inspiration. Eftersom det är så himla bra förklarat så har jag kopierat receptet från Heavenly Cupcake
 
Äggvita
Socker
Smör, osaltat
Vaniljsocker
1
0,56 dl
63g
0,25 tsk
2
1,1 dl
125g
0,5 tsk
3
1,69 dl
188g
1 tsk
4
2,25 dl
250g
2 tsk
5
2,75 dl
313g
1,25 tsk
 
 

Börja med att förbereda smöret. Väg upp rätt mängd och dela det i kuber, ungefär lika stora som en tärning. Lägg smörkuberna på ett fat och ställ undan för att de ska kunna bli rumsvarma. Det ska vara riktigt smör, inget annat. Margarin ger inte samma smak som smör och håller inte samma egenskaper temperaturmässigt. Marängsmörkrämen behöver att smöret stelnar i kyla. Det gör att formen på spritsningar osv håller sig. Margarin stelnar inte lika mycket och kommer därför inte att fungera på samma sätt. Det ska också vara osaltat smör eftersom saltet i smöret kan påverka smaksättningen.

 Fixa i ordning ett vattenbad och ta fram en digital kökstermometer. Jag använder en vattenbadsinsats som finns att köpa billigt på IKEA. Men du kan lika gärna ha en metallskål eller en glasskål. Var noga med att det kokande vattnet inte når botten på vattenbadet. Se till att ditt vattenbad är ordentligt diskat. För att få bort eventuellt fett kan du torka ur skålen med lite pressad citron.

Sedan kläcker du försiktigt äggen och sparerar dem i gulor och vitor. Vitorna lägger du i vattenbadsskålen. Tillsätt sockret och vispa samman. Sätt skålen över vattenbadet och lägg i termometern. Vispa hela tiden och försök få ner sockret som fastnar på kanterna. Värm äggblandningen till 60 grader.

Häll de varma äggvitorna i din mixerskål. Börja vispa på en medelhög hastighet. Känn hur varm skålen är längst ner. Marängsmeten ska vispas tills skålen är ungefär fingervarmt. Det brukar ta 5-10 minuter. Jag brukar diska och plocka i ordning i köket under tiden. När skålen är ljummen har du fått en perfekt vispad maräng. (se ovan) Den ska forma mjuka toppar och hålla formen.

Nu sätter du hastigheten på låg-medel. Sedan tillsätter du en smörkub i taget. Smörkuben ska bli helt inkorporerad i marängen innan du tillsätter nästa. En bra regel är att räkna till 15 mellan att du stoppar ner varje kub. Det är här det är extra bra att ha en kompis om man inte har en stående köksmaskin.

När allt smör är tillsatt ser det inte alls roligt ut. Det är lätt att tro att man misslyckats. Gör inte misstaget att sätta på en högre hastighet! Det kommer inte att hjälpa utan bara förvärra det hela. Ha tålamod! Jag vet att det kan vara en omöjlighet ibland, men låt mixern stå några minuter och allt som oftast kommer den gryniga massan att förvandlas till en jämn, luftig kräm.

Om den inte gör det beror det oftast på temperaturen på smöret. Varma och fuktiga dagar blir smöret för varmt vilket resulterar i att marängsmörkrämen ser ut att ha samma konsistens som färg. Du löser detta lätt genom att ställa in bunken i kylen i en kvart och vispa upp den igen sedan. Du kan också stöta på problemet att smöret är för kallt. Då har det inte hunnit bli riktigt rumstempererat innan du tillsatte det i marängen.  Då ser marängsmörkrämen ut som äggröra, mycket oattraktivt. Det är inte heller något problem att lösa. Du tar en liten mängd marängsmörkräm, 1/2dl eller så, och värmer den någon sekund i mikrovågsugnen så att den blir lite varm och rinnig. Sedan tar du och vispar ner den uppvärmda marängsmörkrämen lite i taget, väntar, och ser ifall smörkrämen går ihop. Båda dessa trix kan användas flera gånger tills smörkrämen blivit perfekt. Du behöver alltså inte börja om eller göra ny, den går att rädda.

Vill du se receptet i helhet tillsammans med många bra och beskrivande bilder, klicka här. 
 
Nutellakräm
50g smör
200g florsocker
200g Nutella
200g Philadephia
 
Vispa smör och florsocker tills det blir vitt och fluffigt, tillsätt sedan Nutella och allra sist Philadelhian. Ställ i kylskåpet en stund. Passar perfekt till att fylla tårtan med eller att spritsa ut på cupcakes.
 
 
 
 
 
 
 
1 Lena Pettsson:

skriven

Vilka fina tårtor :-) Tårtfatet är jag så intresserad av, superfint :-) Vad kostar det och finns det?

Svar: Tack snälla! Tårtfatet är från rosariainspiration, du hittar henne på instagram.
sotbella.se

2 Anonym:

skriven

Du är helt fenomenal💙💛💙💛 När du säger "sockerpasta" menar du detsamma som fondant? Använder du swt till dina figurer? När de gäller de fantastisk blommorna är det gumpaste som torkar mycket fortare och håller sig?

Svar: Använder mig av sockerpasta/fondant och tylo pulver till alla mina figurer och blommor 💕
sotbella.se

Kommentera här: