Saffransbullar med vit choklad och kardemumma

 
 
Idag kunde jag inte längre motstå frestelsen att baka saffransbullar. Testade för första gången saffran som jag köpt hos Ekosaffran. Mycket nöjd med deras saffran och kommer definitivt använda det fler gånger till julbaket.
 
Saffransdeg
 
50 g jäst
150 g smör
2 påsar saffran
2 dl socker
5 dl mjölk
250 g kesella
1/2 tsk salt
1 ägg
ca 15 dl vetemjöl
 
Börja med att lösa upp saffranet i lite alkohol, smaken och färgen framträder mycket mer på så sätt.
Smula sedan ner jästen i en bunke. Smält smöret och häll i mjölken och låt det bli ljummet, ca 37 grader. Rör ut jästen i spadet. Tillsätt kvar, salt och ägg. Lägg sedan i nästan allt vetemjöl. Arbeta degen i ca 5  minuter i maskin eller 10 minuter för hand. Strö över lite mjöl över degen och låt jäsa under duk ca 45 minuter.
 
Fyllning och topping
 
100 g vit choklad
100 g smör
Russin
 
Smält smör, strösocker och stött kardemumma
 
Smält smöret och tillsätt den vita chokladen i det varma smöret. Rör om tills den vita chokladen har smält och blandats ihop med smöret. Låt det svalna något. Under tiden dela degen i två delar. Kavla ut den ena delen till en rektangel. Bred över det smälta smöret och chokladen samt strö över russin efter tycke och smak. Vik degen dubbel och skär ut remsor ca 2 cm breda. Tvinna till små nystan och lägg i bullformar. Gör likadant med den andra delen av degen.
 
Låt bullarna jäsa övertäckta i ca 30 minuter. Grädda bullarna i 225 grader celcius i ca 7-8 minuter. Låt bullarna svalna lite och pensla sedan med smör och strö över strösocker och kardemumma.
 
 
 
 
Det fina saffranet hittar du hos Ekosaffran, ett ekologiskt producerat saffran, helt utan färgämnen. Klicka in på deras sida här www.ekosaffran.se
 
 
1 Jag är inte dum i huvudet! Jag har Aspergers syndrom!:

skriven

gud va gott

Kommentera här: