Pilot tårta

 
Då var det dags att fira min fina son som fyller 14-år. Tiden går alldeles för fort inser man, det var ju inte längesedan han var ett litet knyte. Åren går, men en dröm han har haft sedan länge är att bli pilot. Så som många gånger tidigare så har temat till tårtan varit något som har med flyg att göra. Denna gång blev det en pilot hatt samt en skjorta med slips. 
 
Planen från början var att även hatten skulle ligga på toppen av tårtan, men då den blev någon stor, så den fick ligga på ett fat bredvid istället. Testade att göra något helt nytt i smakväg och måste säga att jag har en ny favvorit, oreo tårta. Fantastiskt gott!!! Figurerna samt dekorationerna är gjorda i sockerpasta.
 
Även för tårtbotten har jag hittat en otroligt saftigt och gott recept. Receptet är i grund och botten till cupcakes. Roy Fares har ju så många fantastiskt goda recept och detta är ett utav dem. Jag har dock valt att modifiera receptet lite. Receptet hittade jag på Livsnjutarnas Gourmetkök, för recept klicka här. 
 
Orefyllningen hittade jag på Manuela Kjeilens sida Passion 4 baking. Så lätt och fluffig i smaken. För receptet i helhet på hennes oreo tårta, klicka här.
 
Saftig chokladbotten
 
240 g (4 dl) vetemjöl
190 g (2 dl) socker
(130 g (2 dl) chokladknappar /grovhackad mjölkchoklad) *** enligt recept, dock hade jag inte i dessa i min tårtbotten)
40 g (1 dl) kakao
5 g (1 tsk)  bikarbonat
8 g (2 1/2 tsk) vaniljsocker
6 g (1 tsk) salt
1 ägg (55 g), rumsvarmt
250 g (2 1/2 dl) rumsvarm naturell yoghurt, 3%
100 g (1 dl) rumsvarm mjölk, 3%
125 g (1 1/4 dl) neutral olja, solros eller raps
 
Blanda alla de torra ingredienserna  i en bunke.
Vispa samman ägg, yoghurt, mjölk och olja lite lätt men en handvisp i en annan bunke. Sikta ner de torra ingredienserna i äggblandningen och rör ihop till en slät smet.
 
Jag delade upp smeten i två delar i 23cm formar. Grädda ca 25 minuter i 180 grader
 
Oreo fyllning
 
För att fylla två lager behövs 1 1/2 portioner
5dl grädde
250g mascarpone
200g florsocker
1 tsk vanilj bönpasta
200g finkrossade oreos
 
Lägg grädde, mascarpone, florsocker och vaniljpastan i en bunke. Vispa på snabb hastighet i ca 3-5 minuter. Blandningen ska bli fast och fluffig. Rör sedan försiktigt ner krossade oreos.
 
 
 
 
 

Kommentera här: