Hallonmousse

En fantastiskt god hallonmousse, passar perfekt att ha som fyllning i tårtor.
 
5-6 dl hallon
1 dl socker
2-3 gelatinblad
3 dl grädde
 
Börja med att blötlägga gelatinbladen i minst 5 minuter.
 
Lämna ca 1,5 dl hallon åt sidan, koka upp resten av hallona tillsammans med sockret. Ta bort från plattan och pressa hallonen genom en sil.  Rör sedan ner gelatinbladet så att de smälter i hallonpurén. Vispa med jämna mellanrum tillls det har svalnat.
 
VIspa grädden relativt hårt, jag brukar ha i en knivsudd bakpulver för att grädden inte ska bli till smör. Rör sedan ner restrerande hallon och hallonpuren i grädden. Ställ sedan kallt. Nu är det klart att använda enbart som en god mousse dessert eller som fyllning i tårta.
 
 

Testar olika smaker

Jag ska göra bröllopstårtor och cupcakes till nästa helg, så det har varit en helt del, testande av olika bottnar och mousser. Igår blev det en brownie botten med chokladmousse, riktigt gott blev det.
 
 
 
 
 
BROWNIE BOTTEN
 
150 g mörk choklad, gärna 70%
150 g smör
2,5 dl socker
2 ägg
1,5 dl mjöl
1 nypa salt
Nötter efter tycke om smak
 
Smält smöret, blanda sedan i chokladen och rör tills all choklad smällt. Tillsätt sedan socker, ägg mjöl och salt efter varandra och rör ihop allting. Häll över i en smörad och bröad form. Bakas i ugnen ca 20-30 minuter i 200 grader.
 
CHOKLADMOUSSE
 
En mycket god och enkel chokladmousse
 
150 g choklad
100 g färskost (philadelphia)
2 dl grädde
 
Smält chokladen över ett vattenbad, blanda ihop med philadelphian. Vispa grädden hårt (tillsätt en knivsudd bakpulver i grädden) Rör sedan ned chokladblandningen i grädden. Ställ det kallt.
 

Lemon Curd

Här kommer det ett recept på lemon curd, så gott till tårtan eller varför inte bara till en rostad macka.
 
3 citroner (gärna ekologiska)
1,5 dl socker
50 gr smör
1 msk Maizena
2 äggulor (gärna ekologiska)
2 ägg (gärna ekologiska)
 
Tvätta citronerna noga och torka dem. Riv skalet fint från alla tre. Koka ihop citronsaft från två av dem tillsammans med skalet, sockret och smöret. Sila av vätskan.
 
Blanda sedan ut maizenan med saften från den tredje citronen. Rör ned detta i vätskan.
 
Vispa ihop ägg och äggula, rör ner dessa i vätskan och ställ tillbaka på spisen och låt det sjuda tills den har tjocknat.
 
Häll sedan upp i en ren burk, låt svalna och förvara sedan i kylskåp.
 
 
http://www.recept.nu/leila-lindholm/efterratter-och-godis/frukt-och-bar/lemon-curd/