Doptårtor

 
I helgen gjorde jag doptårtor till lilla Anton. Önskemålet var en tårta med ett par skor och en baby, samt en tårta med en söt dinosaurie. Smaken på tårtan skulle vara White Lady. Jag kan säga att hitta ett recept på en White Lady som du får på ett bageri/konditori var inte lätt att hitta. Det finns en hel uppsjö av olika varianter på en White Lady.
 
En White Lady för mig är en tårta med chokladbottnar, chokladfyllning samt ett tunt lager av grädde och vanilkräm. Men utan att egentligen vara säker på rätt innehåll så gjorde jag min egna lilla version. Många av bagerierna säger att fyllningarna innehåller chokladtryffel, vaniljkräm samt grädde. Rätt eller fel, ja vem vet. Tårtan smakade i alla fall gott.
 
Chokladtårtbotten
 
150 g Smör, smält
2 dl Strösocker
2.5 dl Vetemjöl
3 Ägg
0.75 dl Kakao
2 tsk Bakpulver
2 tsk Vaniljsocker
1.25 dl Mjölk
 
Börja med att sätta ugnen på ca 150 - 175°C och smöra- samt klä en springform på 22 cm med bakplåtspapper – höga kanter. Ställ åt sidan. Vispa ägg och strösocker ljust och fluffigt i 3-4 minuter mer elvisp. Rör ner resterande ingredienser och rör med en spatel till en jämn smet. Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen i 30-35 minuter. Låt kakan svalna helt innan du delar den.
 
Vaniljkräm
 
5 dl  mjölk
1 st  vaniljstång
1,5 dl  strösocker
7 st äggulor
0,75 dl  maizena
50 g  smör
 
Dela vaniljstången  på längden med en vass kniv och skrapa ur fröna. Lägg både skal och frön i en kastrull tillsammans med mjölken. Koka upp.  Vispa strösocker, äggulor och maizena luftigt med elvisp. Slå över den heta mjölken under vispning. 
 
Häll tillbaka blandningen i kastrullen och värm upp försiktigt under vispning. Så fort vaniljkrämen börjar tjockna, häll snabbt över i en kall skål. Tillsätt smöret, låt smälta och kyl vaniljkrämen i isbad eller kyl. Rör då och då i såsen så att det inte bildas skinn. 
 
Chokladtryffel
 
300 g mörk choklad 
2 dl vispgrädde
20 g smör 
 
Koka upp grädde i en kastrull. Hacka under tiden mörk choklad och lägg den i en porslinsskål. Sätt skålen med choklad över en kastrull med kokande vatten så att chokladen smälter. Rör under tiden ner grädde till en jämn smet. När chokladsmeten är helt blank rör i smöret. Rör runt tills chokladsmeten blir blank igen. Häll ut tryfflen på ett fat och täck med plastfolie. Sätt in i kylen och låt den stelna i 1-2 timmar. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Sakura tree birthday cake

 
Fick äran att göra denna tårta till min dotters bästis, storasyster som firade sin 21-årsdag. Tårtan är fylld med nutellakräm och hallon. 
 
Bottnar gjorda efter 3 lika delar principen, för att se hur man gör klicka här.
 
Nutellakräm
50g smör
200g florsocker
200g Nutella
200g Philadephia
 
Vispa smör och florsocker tills det blir vitt och fluffigt, tillsätt sedan Nutella och allra sist Philadelhian. Ställ i kylskåpet en stund. Passar perfekt till att fylla tårtan med eller att spritsa ut på cupcakes.
 
 
 
 

Namngivningsceremoni tårta

 
Idag fick jag äran att göra en namngivningstårta till mina vänner och deras söta Wilmer. Önskemålet var en apa som håller i en ballong, samt klossar och vimplar.  Många brukar fråga mig om hur jag gör mina figurer, men jag har oftast inte någon beskrivning eller instruktion på hur man gör. De flesta figurerna utgår från några vanliga "bas" former som man sedan i sin tur anpassar efter vad man gör. Jag går alltid ut och söker efter inspiration på nätet, när jag väl hittat något som jag tycker om, försöker jag skapa något liknande. Ibland går det inte så bra och ibland överträffar man sig själv. Jag har några favvoritfigurer som jag har skapat och till denna skara hör nu även denna lilla apa. 
 
 
Tårtbottnarna är gjorda enligt tre lika delar principen, för att se hur man gör klicka här. Fylld med nutellacreme och hallonmousse. Alla figurerna är gjorda i sockerpasta från Culpitt.
 
Hallonmousse
500g hallon
2dl socker
3-4 gelatinblad
4-5dl grädde
 
Koka ihop hallon och socker, pasera sedan genom en sil. Under tiden lägg gelatinbladet i kallt vatten i ca 10 minuter. Vrid ur vattnet och blanda i gelatinbladen i hallonmoset. Låt svalna sakta i rumstemperatur, rör om emellanåt så att det inte bildas klumpar. Vispa grädden, den ska inte vara alltför hårt vispad. När hallonmoset har svalnat rör förskiktig ner det i grädden. Är moussen för lös ställ den i kylskåpet en liten stund. 
 
Nutellakräm
50g smör
200g florsocker
200g Nutella
200g Philadephia
 
Vispa smör och florsocker tills det blir vitt och fluffigt, tillsätt sedan Nutella och allra sist Philadelhian. Ställ i kylskåpet en stund. Passar perfekt till att fylla tårtan med eller att spritsa ut på cupcakes.