1-års tårta

 
Denna helg har jag fått äran att göra två tårtor. Helgens första tårta blev en 1-års tårta, mycket rolig att göra. Jag fick bilder på två olika tårtor som inspiration. Förutom figurerna i sockerpasta så fick jag måla direkt på tårtan. 
 
Tårtbottnarna är som vanligt gjorda med tre lika delar principen, för recept klicka här. 
 
Nutellakräm
50g smör
200g florsocker
200g Nutella
200g Philadephia
 
Vispa smör och florsocker tills det blir vitt och fluffigt, tillsätt sedan Nutella och allra sist Philadelhian. Ställ i kylskåpet en stund. Passar perfekt till att fylla tårtan med eller att spritsa ut på cupcakes.
 
Hallonmousse
500g hallon
2dl socker
3-4 gelatinblad
4-5dl grädde
 
Koka ihop hallon och socker, pasera sedan genom en sil. Under tiden lägg gelatinbladet i kallt vatten i ca 10 minuter. Vrid ur vattnet och blanda i gelatinbladen i hallonmoset. Låt svalna sakta i rumstemperatur, rör om emellanåt så att det inte bildas klumpar. Vispa grädden, den ska inte vara alltför hårt vispad. När hallonmoset har svalnat rör förskiktig ner det i grädden. Är moussen för lös ställ den i kylskåpet en liten stund. 
 
 
 
 
 
 
 
 

Cold porcelain

Idag har jag testat att göra cold porcelain. Halkade in på det av en händelse när jag började söka på nätet hur man modellerar i lera.  Vill ju så gärna lära mig att göra riktiga ansikten i sockerpasta. Men det krävs en del övning och det känns lite onödigt att "slösa" på dyr sockerpasta. Jag vill väldigt gärna gå en modelleringskurs men det verkar inte finnas ett stort utval här i sverige. 
 
Så man måste helt enkelt börja söka kurser i europa, de är inte billiga, sen på det så tillkommer ju resa, hotell osv... så under tiden så tar jag helt enkelt och roar mig med att göra cold porcelain.
 
Så vad behöver man för att göra cold porcelain? Tanken hade nog aldrig ens slagit mig om att detta skulle kunna bli en massa som man kan modellera i. Man använder sig helt enkelt utav maizena, babyolja, vitt lim - typ panduros panokitt lim, citron saft och vanlig hederlig nivea!!!
 
Utöver det så behöver man en micro, en microsäker skål samt en slev.
 
Återkommer med receptet imorgon. Massan har jag gjort klart, men den ska stå till sig i 24 timmar, så det ska bli spännande att se om detta faktiskt är något man kan roa sig att öva med.