Lite nya filurer

Efter ett antal veckor utan så mycket att skriva om så hoppas jag nu de kommande dagarna veckorna kunna bjuda på några fler uppdateringar.
 
Har fått en förfrågan om att göra en tårta med Team Umizoomi.... Helt okända små filurer för mig så det blir nog en del googlande för min del. 
 
Här är i alla fall början på en utav figurerna, lite svårt när man inte har en direkt anknytning till det man skapar. Men allt går att lösa!
 
Inser att mina händer är sådär lagom rosa och det vill inte riktigt gå bort trots flertalet handtvättar, nåja blir väl någon som stirrar extra mycket när man åker pendeltåg imorgon bitti.
 
 
 
 

Äppelrosor

 
Såg ett inlägg på FB hur man enkelt kunde göra fina äppelrosor. Det var lite pillrigt samt att jag tycker nog att man hade behövt något mer för att förhöja smaken, samt även kanske använda filodeg istället för smördegen. Jag upplevde att smördegen inte riktigt blev klar i mitten trots att jag hade dem i ugnen närmare en timme.
 
Det man behöver för att göra dessa är en muffinsform, äpplen, smördeg, aprikossylt samt kanel och så här i efterhand hade jag nog kanske tagit farinsocker eller muscovado socker för att få till lite mer smak på dem. Jag använde mig även av färdigskuren smördeg i fyrkanter så mina rosor lade jag i en minimuffins form. För att få dem normalstora, skulle jag rekommendera att man använder sig av smördeg som man kan kavla ut själv. Klicka här för att titta på klippet.
 
Annars gjorde jag så här:
 
            
 
            
 
                       
                                            
            
 
  1.  Dela och kärna ur 2 stycken äpplen
  2. Skiva dem tunt
  1. Häll ca 5 dl vatten i en skål sam saften av en halv citron
  2. Lägg de skivade äpplena i skålen med vatten och citronsaft. Lägg i micron i ca 3-9 minuter, se efter med jämna mellanrum att äpplena går att rulla utan att de går sönder. Olika äppelsorter tar nog olika lång tid. Jag använde mig av Pink Lady
  3. Kavla ut smördegen
  4. Dela i remsor, mina vart ca 5x10 cm (använde minimuffinsform)
  5. Bred på aprikoskräm på varje remsa
  6. Lägg på äppelskivor, samt strö över kanel
  7. Vik över den nedre delen på remsan och rulla ihop
  8. Lägg rosorna i muffinsformen och grädda i ugnen på ca 180 grader i ca 50-60 minuter. Låt svalna och strö över florsocker
 
 
  

Daimsnittar

 
 
Snubblade över dessa galet goda snittar, var dessutom enormt sugen på Daim, så kombinationen kunde inte ha blivit bättre. Nu är kakburken fylld för stunden, men gissar att det är tom om ett par dagar. Det gäller att vara på hugget, för av någon anledning blir burken snabbt tom, gissar på att barnen och deras kompisar har något med saken att göra.
 
Som tur är är de enkla att göra, den längsta väntetiden är egentligen att få smöret rumsvarmt. Men är man lite otålig så kan man alltid fuska lite med micron.
 
Daimsnittar
200 gram smör
4 msk ljus sirap
5 dl vetemjöl
2 dl strösocker
1 1/2 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
200 gram daim

Ställ ugnen på 200 grader. Hacka daimen
Rör ihop socker och rumsvarmt smör och arbeta i sirapen. Blanda de torra ingredienserna för sig och rör sedan ner i smörblandingen. Arbeta ihop till en smidig deg. Blanda nu ihop degen med Daim. Dela degen på två eller tre och rulla ut till länger.  Platta sedan till längderna något med hjälp av fingrarna. Grädda i mitten på ugnen i cirka 8-11 minuter, tills de fått fin färg. Skär dem i snitt medans de är ljumna och låt svalna på galler.

Galet goda! Både sega, mjuka och knapriga på en gång!