Pepparkaks cake popsHar velat testa att göra pepparkaks cake pops så nu har det äntligen blivit av. Jag tror dock att barnen eventuellt kommer tycka om dessa mer än vad jag gör. Smaken är helt ok, men påminner mycket om pepparkaksdeg.
 
För ca 25-30 st behöver du nedan
 
400 g pepparkakor
100 g philadelphia
200 g choklad 
samt valfri garneringen, hackade nötter, mandlar  eller exempelvis strössel
 
Smula pepparkakorna i en matberedare och blanda ihop med philadelpia. Forma sedan till bollar. Smällt chokladen och tillsätt olja så att den blir lite rinning. Doppa cake pops pinnar eller grillpinnar  i lite choklad och stick i bollarna. Ställ sedan i kylskåp eller frys en 30 min. Sedan är det bara att doppa dem i den smälta chokladen, strö över eventuell garnering på en gång innan chokladen stelnar. Kommer gå snabbt om du har haft bollarna i frysen innan. 
 
Förvaras sedan i kylskåp. Jag valde att dekorera mina med lite pepparkakssmulor samt dekorationer gjorda i sugarpaste.
 
 

JulkakorDå det börjar närma sig Jul så gjorde jag återigen mina små favorit kakor, som härstammar från Balkan. Relativ enkla att göra men tar en del timmar i anspråk då det blir ca 200st bitar. Då dessa sedan sätts ihop två och två så blir det totalt 100st.  Som fyllnikng emelllan har jag olika sorters sylt eller marmelad. Oftast brukar jag använda mig av aprikos, blåbär och körsbärsmarmelad.
 
Degen
 
6 dl mjöl
2 dl socker
300 g smör
2 ägg
1 tsk bakpulver
1 rivet skal av citron, samt saft
 
Fyllning, sylt eller marmelad
 
Blanda det rumsvarma smöret med socker, tillsätt sedan ett ägg i taget. Tillsätt rivet skal av citron samt citronsaften.  Blanda mjöl och bakpulver och jobba ihop till en deg. Lägg degen i plast och ställ i kylskåp i minst en timme eller över natten. 
 
Kavla ut degen till ca 4 mm och stansa. Gräddas i 170 grader celcius tills de knappt börjar få färg.
 
När kakorna har svalnat, bred på en liten klick marmelad och sätt ihop de två och två. Pudra sedan med lite florsocker.
  
 
 

Julblomma / poinsettia i sugarpaste

Var tvungen att dämpa min abstinens idag och skapa något i sockerpasta. Det fick bli en julblomma. Är riktigt nöjd för första gången. Nu ska den bara torka så kan jag lägga på lite mer färg på den imorgon.