Januari tårta!

 
 
Idag blev det en tårta till min fina vän Nina. Tårtan består utav en browniebotten, halloncurd, chockladmousse samt chokladbottnar samt spacklad med vit chokladganache. Med andra ord en himla massa choklad. Rosorna är gjorda i sugarpaste. Det kommer en liten instruktion så småningom på hur jag gör mina rosor. Tårtan är övertäckt med marshmallowsfondant.
 
Personligen tycker jag att marschmallowsfontanden smakar mycket bättre än sockerpasta och brukar därför oftast täcka mina tårtor med det. Däremot så tycker jag den kan vara lite svår att få lika jämn och fin som sockerpasta. Vad tycker ni funkar och smakar bättre?
 
 
Halloncurd
 
500 g hallon, färska eller frysta
1 dl strösocker
1 citron, rivet skal samt saft
50 g smör
1.5 msk maizena
3 äggulor
 
Lägg hallonen i en kastrull och värm upp. Mosa hallonen och sila sedan genom en finmaskig sil så att du får bort kärnorna. Koka upp hallonpurén med socker, smör, citronskal- och saft. Rör ihop maizenan med lite av hallonkoket i en mugg, och tillsätt under omrörning så att purén tjocknar.
Avsluta med att sänka värmen och vispa i äggulorna. Viktigt att curden inte kokar, för då bildar ägget klumpar! Vispa hela tiden och ta curden från plattan när den tjocknat. Har ägget bildat klumpar kan du pressa curden genom en finmaskig sil igen. 
Häll upp i burk – curden håller sig i kylskåp i 2 veckor.
 
 
 
Botten

150 g smör
2,5 dl strösocker
2 ägg
1 dl kakao
2 msk vaniljsocker
2 krm salt
2 dl vetemjöl
 
Botten ska egentligen bara röras ihop som till en kladdkaka, jag som var något stressad läste inte receptet ordentligt utan vispade på i 10-15 minuter. Funkade det mycket bra det med, resulterade i en härligt seg botten istället som inte var alltför kladdig.

Sätt ugnen på 175 grader. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter. Låt den kallna helt
 
Till den andra chokladbotten använde jag mig utav lika delar, för recept klicka här
 
Mörk chokladmousse

100 g mörk choklad
2 gelatinblad
3.5 dl vispgrädde
 
Lägg gelatinbladet i kallt vatten ca 10 minuter. Koka upp 0.5 dl av grädden och smält chokladen samt gelatinet i detta. Vispa resten av grädden löst, inte hårt då blir moussen grynig. Vänd sedan chokladröran försiktigt i den vispade grädden. Häll sedan moussen över botten. Ställ i kyl och låt stelna.
 
Längst ner i tårtan hade jag min browniebotten, på den lade jag halloncurd och ett lager med chokladmousse. När denna stelnat lite, la jag på en del av den vanliga chokladbotten och även på denna ett lager med halloncurd och sedan chokladmousse. Överst en till botten, ställ sedan tårtan kallt, gärna över natten så att moussen för stelna till sig. 
 
Morgonen därpå spacklade jag tårtan med vit chokladganache, när denna stelnat till sig är det sedan bara att dekorera tårtan.
 
Hoppas ni tycker den ser fin ut!
 
 
 
 
 
 

 
 
 

Dockansikte

Laddade ner en instruktion tidigare idag på hur man gör ett dockansikte och kände att jag måste testa att göra ett själv. För att vara första försöket tycker jag det gick rätt så bra. Lite charmiga småfel där näsan och munnen inte riktig ligger där de ska och ögonen är alldeles för stora. 
 
 

Babyconverse instruktion

 
 
 
 
Igår kväll gjorde jag klart den andra skon som ska vara till en doptårta. Lovade en instruktion på hur man gör
dessa, så här kommer den.
 
Det du behöver är antingen utstickare till babyconverse eller så går det hitta mallar på nätet som man kan printa och skära ut efter. Funkar lika bra, det enda är att man själv får lägga till detaljerna.  Jag har använt mig utav utstickare. Du kommer även behöva ätbart lim och en pensel.
 
Jag har märkt ut delarna med siffror, så du vet i vilken ordning du börjar med. Kan rekomendera att man låter del 1 torka en stund, gärna under natten. Kavla inte heller ut delarna för tunt, runt 2-3 mm tycker jag är lagom.
 
Del 1 limmas ihop med nr 2 till at börja med. Nästa del på tur är nr 3. Om du har använt dig av stansarna, se till att   hålen för skosnöret är tillräckligt stora. Har du ingen stans går det lika bra att använda toppen på en rund tyll. Fäst nu del 3. Ha även del 4 och 5 redo. Del 4 är ju själva plösen på skon och del 5 är ju den plastiga delen ovanpå converseskor. Ha en bit plastfolie redo, då du kommer behöva ha denna under plösen samt till del 3.
 
Jag har valt att ha en flärp bak på skon. Denna har jag skurit ut själv och sen markerat ut sömmar på, jag lät min gå hela vägen ner, detta är en smaksak, så vill man inte ha den eller en kortare variant så är det bara att göra efter tycke och smak.
 
Låt skon stå och torka ett tag nu. Under tiden kan ni antingen förbereda skosnöret eller någon av de andra detaljerna till skon. De svarta detaljerna har jag gjort av sugarpaste som jag färgat svart och kavlat ut tunt. Sen har jag skurit ut en lång remsa ca 1 mm bred. Limma  runt själva skosulan.
 
Till skosnöret använde jag en  blandning av sugarpaste och flowerpaste. Massan blev lite mer elastisk och efter mycket pillande och trixande så gockså det att trä igenom skon. Vill man göra det lätt för sig så tar man mindre bitar som man limmar fast mellan hålen.
 
Hoppas ni tycker instruktionen är bra!