Ett gott slut...

Nu är det inte många timmar kvar utav 2014.  Jag önskar alla ett gott slut och ett Gott Nytt 2015! Året har bjudit på en hel del, jag hoppas det nya året för med sig massor av positivt. Jag är inte så mycket för nyårslöften, det är oftast inget man håller i i slutändan i alla fall. Men jag ska i alla fall försöka ta reda på vilka möjligheter och allternativ som finns för att min hobby ska bli något mer än bara en hobby. En liten start i alla fall... vi är många bakglada amatörer där ute som kanske drömmer om samma sak.
 
Året kommer i alla fall avslutas med en hel del smått och gott i bakväg. Båda kakorna med ursprung från Balkan, lite annorlundare, lite godare :)
 
Den första kakan har jag dock inte receptet på, det är min underbara mor som gjort denna kaka, fantastisk god är den och en himla massa moment har den. Den innehåller två olika sorters bottnar, den i mitten innehåller malda valmofrön och de andra är gjort på malda valnötter. Fyllningen är en underbart god citronkräm. Återkommer med receptet på denna så snart jag har lyckats skriva över det :)
 
 
 
Kore sa medom - Honungskakor
 
Botten
4 msk honung
135 g smör
1,5 dl mjölk
1,5 dl socker
1 ägg
1 tsk bakpulver
8-10 dl vetemjöl
 
Lägg honung, smör, mjölk och socker i en kastrull tills smöret har smält. Blanda en del av mjölet med bakpulvret. Blanda sedan ihop detta med det smälta smöret, mjölken och sockret, tillsätt ägget. Blanda i resten av mjölet lite i taget tills det blir till en fast deg. Dela sedan upp den i 3 delar. Dela på ett bakplåtspapper och kavla ut en av delarna så att det täcker hela pappret. Detta läggs sedan på en uppåtnervänd plåt. Lägg i ugnen på 180 grader tills den är gyllenbrun. Upprepa proceduren med de restrerande två delarna. Låt dessa sedan svalna.
 
 
 
Fyllning
7 dl mjölk
ca 1-1,5 dl mannagryn
200 g smör
2 dl florsocker
 
Chokladglasyr
100 g mörk choklad
3-4 msk matolja 
 
Koka upp mannagryn enligt förpackningen, den ska inte bli alltför lös men inte heller hård. När den är färdig, ta bort från platan och låt svalna. Rör om men jämna mellanrum så att det inte bildas en hård hinna på toppen. Under tiden vispa smör och socker fluffigt. När mannagrynen har svalnat blanda ihop det tillsammans med smöret. 
 
Lägg nu en av bottnarna på en bricka, lägg på hälften av smörkrämen och bred ut ett jämt lager. Lägg sedan på den andra botten och upprepa proceduren. Sista botten läggs på toppen. Smält den mörka chokladen på låg värme eller i micron och blanda i 3-4 msk matolja, häll detta sedan försiktigt över den översta botten och fördela med en spattel. Lägg hela kakan i kylen nu och låt den gärna stå över natten. Sen är det bara att dela upp i lagom stora bitar och förvara i en burk i kylskåpet.
 
 
 

Små kakor - Zvezdice

Ibland får man en förnimmelse på smaker från när man var liten. Jag hade en sådan när jag kom att tänka på dessa kakor.  Jag har mitt ursprung från fd Jugoslavien och har haft möjligheten att få det bästa från båda dessa världar. Zvedice betyder stjärnor men det går att använda vilka formar som helst med dubbla motiv.
 
Finns att köpa hos formina, klicka här
 
 
Zvezdice - recept
 
Nedan recept räcker till ca 120 färdiga små kakor, dvs 240 bitar totalt, vill ni ha färre kakor är det bara att halvera receptet. 
 
6 dl mjöl
2 dl socker
300 g rumsvarmt smör
2 ägg
1 tsk bakbulver
rivet skal av citron efter tycke
saft av 1/2 citron
 
Till fyllningen mellan kakorna har jag använt jordgubbssylt, aprikosmarmelad samt körsbärsmarmelad. Använd gärna en sylt eller marmelad som är lite fastare.
 
Blanda ihop alla torra ingredienser, tillsätt äggen och sedan jobbar man in smöret i degen.  Lägg sedan degen i folie och förvara i kylskåp i minst 1 timme.
 
Dela sedan upp degen i mindre bitar och kavla ut den till ca 3-4 mm och stansa ut formar och lägg dessa på en plåt med bakplåtspapper. Tänk på att ha samma antal utav varje "dubblett" då dessa ska sättas ihop, tänk er Ballerinakex. 
 
Sätt ugnen på 170 grader, kakorna ska vara inne ca 7-9 minuter och är klara att tas ut när de knappt börjar få lite färg. På den del av kakorna som har ett hål i sig, pudra över florsocker direkt efter de kommer ur ugnen.  Låt kakorna sedan svalna. När alla kakor är färdiggräddade lägg på en liten klick sylt och sätt ihop.
 
Förvara kakorna i burkar
 
 

Julgodis

Hemmagjort godis är det bästa som finns! Eller vad tycker ni? Hittade två fantastiskt goda recept via gruppen Kakburken på Facebook. Måste säga att de är de absolut bästa kolorna jag ätit.
 
Chokladkola
 
5 dl mjölk
3 dl socker
1 dl sirap
2 msk kakao
75 g smör
1 tsk vaniljsocker
 
Dessa kolor görs på mjölk i stället för grädde, de tar något längre tid att tillaga men blir fantastiskt goda och riktigt smälter i munnen.
 
Blanda mjölk, socker, sirap och kakao i en kastrul och låt det koka kraftigt till en simmig lag, ca 30 minuter.
 
Tillsätt sedan smör och vaniljsocker och låt det koka kraftigt igen, rör om då och då. För att se om det är färdigt gör kulprovet eller använd en termometer.
 
Häll upp massan i en form med kanter och bakplåtspapper, låt den svalna. Sedan är det bara att skära upp i bitar. Rulla sedan in bitarna i papper, ett tips är att använda muffinsformar.
 
 
 
Hallonkola
 
1 paket frysta hallon 250 g
1 vaniljstång
2 dl vispgrädde
3 dl socker
1 dl ljus sirap

Tina hallonen och passera dem genom en sil. Lägg sedan hallonpuren i en kastrull. Dela vaniljstången och skrapa ner fröna, lägg även i stången. Tillsätt grädde, socker och sirap. Låt koka under omrörning i ca 15-30 minuter. Låt koka till 130° eller tills godkänt kulprov. Ta upp vaniljstången och häll upp kolasmeten i en form med bakplåtspapper och låt det stelna. Skär med kniv till fyrkantiga kolor. Slå sedan in i papper eller använd muffinsformar att slå in dem i.
 
 
 
Kulprovet eller digital termometer?
 
Gör kulprovet för att veta när din kola eller knäck är klar! 
 
1. Häll upp ett glas med kallt vatten
2. Ta lite smet på en sked och doppa i det kalla vattnet.
3. Stick ner fingrarna och ta upp smeten. Smeten ska gå att forma till en kula
 
Bra att tänka på när man koka knäck eller kola är att det inte händer så mycket på lång tid. Smeten är lös under lång tid, men det går mycket snabbt mot slutet! Det är enklare att använda sig av en digital termometer.
 
Vid 122°C är knäcken/kolan färdig för den som vill ha mjuk knäck/kola. Vid 125°C är den lite hårdare men seg i mitten. Vid 130°C är den ganska så hård.