Panda tårta

 
 
I helgen firade vi min dotters 11-års dag. Förstår inte riktigt vart tiden försvinner, de blir stora alldeles för fort. Det känns som att det inte var alltförlängesedan man kom hem med ett litet knyte och nu är det en självständig och bestämd tjej som vet vad hon vill.
 
Det är lika roligt att inför varje födelsedag bestämma vad det ska bli får tårta. Den svåra biten nu är ju att det inte går att gömma tårtan och att göra det hela till en överraskning. Men huvudsaken är ju att hon blir nöjd med tårtan, vilket hon blev. 
 
Tårtbottnarna har jag gjort enligt tre lika delar pricipen. För att se hur man gör klicka här.  Den är fylld med himmelsk jordgubbsfyllning samt ananas och kokos fyllning.
 
Jordgubbsfyllning
 
 5 dl Vispgrädde
300 g Philadelphia
50 g smör
2 dl Florsocker
2 tsk Vaniljsocker
500 g Jordgubbar, i småbitar + saften av 1 lime
 
Skär jordgubbarna i mindre bitar, marinera dem i saften från en lime samt en matsked florsocker. Vispa grädden hårt i en bunke. Vispa upp philadelphia med florsocker, samt det rumstempererade smöret, tillsätt vaniljsockret. Vänd ner philadelphiablandningen i grädden. Låt jordgubbarna rinna av och tillsätt dem sedan i blandningen.
 
Ananas och kokos fyllning
 
Se ovan recept, byt dock ut jordgubbarna mot avrunnen krossad annanas och ca 1 dl cocosflingor. Smakar himmelskt gott.
 
Då jag gjorde en lite mindre tårta så delade jag bara på blandningen och la i hälften av jordgubbarna i ena och hälften av ananasen i den andra.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Doptårta

 
I helgen fick jag äran att göra en doptåra till lilla Neil. Önskemålet var en tårta i blått och vitt tema med min lilla giraff. Smakerna var i vanlig ordning i nutellakräm samt hallonmousse. Tårtbottnar gjorda enligt tre lika delar principen
 
 
 

Spiderman tårta

 
 
Idag fick jag göra en Spiderman tårta till Oliver som fyller 4-år. Hoppas han får ett riktigt roligt kalas.
 
Jag fick fria händer att skapa tårtan hur jag ville, bara det var Spiderman tema. Bottnarna är i vanlig ordning gjorda efter tre lika delar pricipen. För att se hur man gör klicka här. Fylld med vitchoklad mousse och passionsfrukt och persikomousse.
 
Persiko- passionsfrukt mousse
500g persikor på burk
4-5 passionsfrukter
1dl socker
3-4 gelatinblad
4-5dl grädde
 
Dela passionfrukten och skrapa ur innehållet i en sil. Använd sedan en sked för att pressa ut så mycket som möjligt från fruktköttet genom silen. Mixa persikorna till en slät pure, koka sedan upp tillsamans med sockret och passionsfrukten.  Under tiden lägg gelatinbladet i kallt vatten i ca 10 minuter. Vrid ur vattnet och blanda i gelatinbladen i persikopuren. Låt svalna, rör om emellanåt så att det inte bildas klumpar. Vispa grädden, den ska inte vara alltför hårt vispad. När persikopuren har svalnat rör förskiktig ner det i grädden. Är moussen för lös ställ den i kylskåpet en liten stund. 
 
Vit chokladmousse
400 g vit choklad
2,5 dl grädde 40%
300g philadelphia
100 g smör
florsocker efter smak
 
Dela chokladen i mindre delar och lägg i en skål. Häll över grädden, micra på högsta effekt 1 minut åt gången och rör om ordentlig mellan omgångarna. Den vita chokladen kommer smälta ju längre man rör om, när massan är helt slät, ställ sedan i kylskåp över natten.
 
Vispa det rumstempererade smöret tillsammans med florsockret tills det blir vitt och fluffigt, rör sedan ner philadelphian. I en annan skål vispar du upp grädd och choklad blandningen (ganache). Rör försiktigt ihop smör/philadeplhia blandningen tillsammans med den uppvispade grädden och chokladen.